II-1. Спиралата на времето

Място на провеждане: изоставено военно поделение край гр. Сливница

Дата на провеждане: 15-16.10.2016 г.

Игровото действие се развива през 1986 г. (четири години след Посещението), в изследователската станция и Бара на ръба на Зоната - досами Кордона.

Едва четири години след Посещението никой още не знаеше какво да се прави със Зоната.

Кордона

Вярно, имаше го Кордона – да пази хората от Зоната, а пък както се узна отпосле, и Зоната от хората. Неговият персонал се състоеше както от редови войници на ООН, така и от наемници, подмамени от високите заплати и социалната сигурност на дългосрочния договор.

Снимка: Георги Кожухаров

По-късно бе станало ясно, че това назначение е капан. Доброволци за ада под небето, наречен Зоната, вече нямаше и с хиляди бюрократични спънки властите попречваха на опитите за напускане или преместване. Да се махнеш от Кордона можеше само като труп, инвалид или по третия начин – ама за него се искат нашивки, връзки и добро досие.

Ето защо военните бяха такива старателни копелета. Те дебнеха, тероризираха и арестуваха сталкери на всяка крачка, но още по-охотно приемаха рушвети от тях.

Снимка: Георги Кожухаров

Страхуваха се от Зоната и избягваха да навлизат в нея. Много рядко и срещу солидно заплащане се наемаха да охраняват някой учен, който е достатъчно откачен да иска да влезе в тая лудница.

Със събраните парици разчитаха да подкупят коменданта на Зоната и да получат повишение, за да се измъкнат от Кордона.

Снимка: Ралица Кирилова

Бар "Деветия кръг"

В една от още незаразените от аномална активност сгради, на самия ръб на Зоната се помещава бар „Деветия кръг“. Според разпространената клюка това петно върху реда съществува благодарение на солидните подкупи, които Бармана пробутва на коменданта на Зоната. Барът е нещо като неутрална територия, където военните могат да излочат по бира на крак, учените глави да поспорят разпалено над чашка ликьор, а сталкерите да пробутат по някой артефакт.

Снимка: Александър Василев

Ако си сталкер, тук е мястото да намериш клиенти, покровители или просто информация и екипировка.

Обаче влизането в Зоната си е друга работа. Както по коридорите на сградата, така и извън Бара постоянно щъкат патрули.

Снимка: Георги Кожухаров

Ако се измъкнеш жив със стока, разбираш какво е животът и защо си струва да се живее. Нещо повече, дъртите сталкери разправят легенди, че нейде из Зоната имало артефакти, далеч по-могъщи от другите чудесии. Неща, които могат да променят света или поне твоя живот да преобърнат…

Снимка: Георги Кожухаров

Сърцето на Зоната

Като митичното Златно кълбо, което уж изпълнявало желания. Кой знае? Може би го има, а може и нещо повече! Сталкерът се надява, докато е жив, ама пък винаги е готов и за най-лошото.

Снимка: Георги Влайков

Всъщност не един и двама са щастливците, за които се разправя, че са намирали Златното кълбо – макар и повечето от тях да не са между живите.

Списък на достигналите Златното кълбо и техните желания

Atom: Да се връщаме живи и здрави след ходене в Зоната! (Ако си оцелял в аномалия, да не те закачат мутанти.)

Никола Георгиев: Хищниците да успеят и Зоната да не се разпространи.

Leon Апостолов: Хищниците да успеят и да се приберем живи и здрави от Зоната.

Габи: Всички да се завърнем живи и здрави в безопасния Бар.

Камен Футеков: Никога да не се случи бъдещето, което е ставало.

Старшина Генчо: Всичко да бъде така, както беше.

Гул: Искам Времето.

Мартин: Искам Знанието.

Петьо Пищова: Искам всевишно разбиране.

Данаил: Искам Зоната да е все по-обширна и да имаме повече време да я опознаем.

Бланкет: Хората да приемат мутантите и нека има щастие за всички даром.

Бугата: Искам всички мутанти да са мъртви в новия си дом... Не искам да умра... помощ... в друга планета да гният...

Ковалски: Института да не мутира и да може да пребивава свободно в Зоната.

Десислава Маркова: Пожелавам си вечен живот.

Еквинокс: Желая смъртта на Колю Николов.

Ками Булгурска: Нека всички мутанти станат котенца!...

Денислав Налбантов: Вечна Корпорация.

Андрей: Щастие за хората, без съществуването на мутанти и Зона.

Кучето: Искам да завърша висшето. И жени.

Бран: ...

Института

И сталкерите, че и военните гледат да поддържат добри отношения с учените от Института – или както му се вика засукано, Научно-изследователския институт за чуждоземни аномални въздействия и опасности (НИИЧАВО).

Снимка: Ивайло Стоянов

Едно, че плешивковците откриват разни приложения на чудесиите от Зоната, и друго, че плащат. Понякога дават по някой лев за експедиции в Зоната, друг път и артефакт можеш да им шитнеш на черно. Като си с експедиция, куките не те закачат, надницата върви, пък и току-виж си гепиш някоя дрънкулка за себе си.

Снимка: Александър Василев

Така че с помощта на онези странни типове от бъдещето изобретихме антимутагена и открихме лек срещу мутагенната чума. До края на смяната повечето бяхме ваксинирани, дори бедните сталкери!

Програмиране и интерфейс: Алекс "Domus" Григоров

А като избухна епидемията от мутагенна чума, те първи я откриха! Е, ако трябва да сме точни, открихме я тия, дето кашляхме и повръщахме кръв... Обаче учените глави се досетиха, че това не може да е обикновена болест, и се загрижиха и как може да се реагира.

Списък на научните открития

  • Научен проект "Ахил": създаване на биостимулаторен препарат с регенериращи функции, с почти мигновено действие, който ще стане известен под търговското наименование BioStim. Изпълнен от Института (90%), с най-голям принос на д-р Хан (40%) и с финансиране от групата "Дълг" (40%).

  • Научен проект "Медея": създаване на антидот срещу аномална радиация, известен като AntiRad. Изпълнен от Института (100%), с най-голям принос на акад. Волф Ларксон (64%).

  • Научен проект "Авгий": създаване на антидот срещу мутагенни въздействия, известен като AntiMutagen. Изпълнен от Института (56%) с помощта на Проект 101 (32%). Най-голяма част от финансирането на проекта идва от група "Дълг" (24%)

  • Научен проект "Тезей": създаване на специализиран арсенал против мутанти - сонарната базука "Ковалски", която послужи за възпиране на Жътваря във финалната атака на мутантите, и миниоръдието "Жуковская". Изпълнен от Института (63%), с най-голям принос поравно на акад. Ковалски, д-р Жуковская и група "Дълг" (по 20%).

  • Научен проект "Тантал": създаване на фаминогенетичен сигнал за дистракция, известен под популярното наименование "мутантска примамка". Изпълнен от Института (63%), с финансиране предимно от група "Дълг" (50%).

  • Научен проект "Асклепий": създаване на ваксина срещу синдрома на придобитата аномална дегенерация (СПАД), известна под популярното наименование "мутагенна чума". Изпълнен от Института (57%) с помощта на Проект 101 (37%). Финансирането идва главно от група "Хищници" (30%) и група "Дълг" (23%).

Разбира се, на учените не им беше само до това, нашите задници да спасяват. Те си преследваха и научната си кариера, като постоянно си менкаха с Доктора някакви там монографии, статии, не знам какви си сложнотии – да ги пращал за публикуване.

Снимка: Георги Кожухаров

Библиография на научните трудове

Включени са имена с 10 и повече публикации.

  • акад. Ковалски: 144 (финансиран от група "Дълг")

  • д-р Д. Маркова: 120 (финансирана от група "Дълг")

  • акад. В. Ларксон: 60

  • акад. И. Григорович: 48

  • д-р В. Чернов: 30

  • акад. Камю: 24

  • акад. П. Петрушев: 20

  • д-р П. Сорокин: 12

  • д-р А. Сорокина: 11

  • д-р Н. Жуковская: 10

Проект 101

Всякакви чудесии стават в Зоната. Никой не бе действително изненадан, когато се потвърди, че нейде в Зоната има дупка във времето и пространството и през нея са дошли хора от бъдещето, които да спасяват миналото си: странниците от проект „101“, наричан още „Танатос“.

Снимка: Ивайло Стоянов

Тяхното (и може би нашето) бъдеще е отчайващо. Зоната обхванала цялата планета. Мутантите били на път да заличат човечеството. При това от Космоса дошло второ Посещение: този път не под формата на аномална радиация, а съвсем наистина. Наричали го Жътваря: едно кошмарно чудовище, дошло да прибере плодовете от "Сеитбата", както мутантите наричали първото Посещение.

Снимка: Георги Кожухаров

А както се оказа, то ги е последвало през тунела на времето и пространството.

Трудно може да се каже, че Кордона прояви разбиране. Къде ти! Като започнаха едни престрелки и пукотевици...

Накрая обаче дори Коменданта се увери, че са с добри намерения. Особено като я излекуваха от мутагенната чума.

Снимка: Георги Кожухаров

Мутагенната чума

Оказа се, че те са се върнали точно в това време, за да предотвратят тази болест, защото тя щяла да предизвика масови мутации и оттам – разширяване на Зоната. Говореха разни сложнотии за това как имало две нишки на събитията – тяхното минало и сега промененото от тях настояще, и за това как тези две линии все искали да се съберат, щото имало нещо като "гравитация на основната времева линия" ли, що ли... И че трябвало да създадат достатъчно голям вектор на изменение, за да поддържали спиралата на времето да остане отворена.

Индивидуален принос за възпиране на мутагенната чума

Включени са имена с 10 и повече събрани симптоми.

  • Friz Krieg: 35

  • HD-00: 20

  • Венелин Немцов: 15

  • инж. Славов: 10

Проекти

С обединени усилия, заедно с хората от бъдещето успяхме да постигнем много.

Програмиране и интерфейс: Алекс "Domus" Григоров

Беше създадена организация за контрол на Зоната под името Корпорация "Дълг". Говори се, че ключова фигура в тази група е небезизвестният сталкер А. Пальов, наричан още Пистолеро.

Снимка: Александър Василев

За справянето с новите заплахи беше сформиран и Директорат за сигурност на Зоната, за който се подозира, че би могъл да влияе върху дейността на Кордона. Смята се, че тази структура се държи чрез подставени лица пак от кръга "Дълг" (65%), но че са замесени и водещи фигури от Института (акад. Ларксон с 15%) и Проект 101 (HD-00 с 15%).

Снимка: Владимир "Мезе" Ангелов

Междувременно Института разработи технологичната възможност за възстановяване (тераформиране) на части от Зоната. Т.нар. проект "Изида" беше изпълнен до голяма степен благодарение на технологичното ноу-хау на дошлия от бъдещето андроид HD-00 (25%).

С финансиране от кръга "Дълг" и с обединените усилия на д-р Ковалски от Института и на Fritz Krieg от Проект 101 и беше разработен проект "Пръстенът на Нибелунгите" за създаване на биологични оръжия и бактериологични култури против мутанти.

Група "Хищници" от бъдещето и мнозина учени от Института положиха огромни усилия за доразработването на Проект 101 като устойчива връзка между паралелни вселени, но за съжаление технологичното предизвикателство се оказа твърде голямо (63% изпълнен).

Бърлогата

Официално властите отричаха да има оцелели в Зоната. Спасителни експедиции били провеждани и завършили било с печален резултат, било просто с неуспех, така че документално било установено по съответния ред, че оцелели нямало и не било възможно да има.

Питай обаче някой, който е стигнал до изоставената сграда на бившия Щаб и се е върнал да разкаже.

Снимка: Георги Кожухаров

Ще чуеш такива работи, че косата да ти настръхне. Ще ти разправят за мутантите – някогашни човеци, за туй как се нахвърлят от нищото и изпиват кръвта на сталкера; за трупояди, за ходещи мъртъвци, за пипала и зъби, за чудовища, които уж служат на Зоната като изпълнители на нейната мистериозна Воля…

Снимка: Георги Кожухаров

Има сталкери, които могат да разговарят с тях. Тези превъртели, белязани нещастници знаят още повече за смисъла на съществуването на мутантите. За това, че не са просто чудовища, а разумни същества... и че те целенасочено търсят и залавят хора с определен генетичен отпечатък.

Снимка: Александър Василев

Че изсмукват човешки мозъци за някакви техни си зловещи цели.