ІІ-3. Вятърът на промяната

Дата на провеждане: 26-28.10.2018 г.

Игровото действие се развива през 1989 г., между временната изследователска станция при Бар "Деветия кръг" и ренегатския Бар "Чистилището".

TEaser

Video: Georgi Alurkoff
Alurkoff Media

Пълния филм вижте в YouTube канала на Alurkoff Media.

Предистория

Говорит София. Передаём сведения об уровне Зоны в метрах. Сливница: плюс семнадцать, повышение три. Драгоман: плюс двадцать-пять, повышение два. Летница…“

***

„Председателят на Държавния съвет, другарят Тодор Живков, днес тържествено обяви откриването на нов държавен орган за контрол над овладяната Зона. Присъстващите аплодираха на крака назначаването на другаря Тъпунджиев за председател на Народния комитет за качествен контрол над стоките от Зоната…“

***

Новините днес. Поради обилни локални снеговалежи и влошени метеорологични условия от днес, 26 октомври, са затворени пътищата в посока Костинброд – Монтана и околностите. Умоляват се гражданите от близките населени места да не предприемат никакви пътувания…“

***

„В рамките на Карантинната територия около Зоната е възникнал незначителен инцидент, свързан с неголямо разширяване на юг. Последиците от инцидента се отстраняват. Предоставя се помощ на засегнатите хора. Съставена е разследваща комисия.“

***

„Говори радио „Свободна Европа“. Наши кореспонденти съобщават за хаос и паника по границите на българската Зона. Смята се, че е настъпило внезапно разширение, като според информация на Европейската агенция за сателитно наблюдение на Зоните нарастването вероятно надхвърля 40% от досегашната площ на този природен феномен. За съжаление нямаме информация за съдбата на охранителния и научния персонал в Зоната, но имаме основание да предполагаме, че карантинният пояс около нея е погълнат изцяло. Спектрографските анализи сочат изключително високи нива на аномална активност…“

***

„Министърът на вътрешните работи на Зоната, другарят Димитър Стоянов, замина на планирано посещение в Москва, за да вземе участие в международен симпозиум на синдикалните организации и охраната на труда…“

***

„Чувате ли ме? Някой приема ли?

Говори Панайот Кирилов, физик, работя в предния изследователски пост на Института. Умолявам ви, ако някой слуша на тази честота, направете запис, преди да… (статичен шум) …и този предавател. Светът трябва да узнае... (статичен шум) …случва в Зоната.

Регистрирахме взрив на аномална активност, който… (статичен шум) …ксеноформация във всички посоки. Смятаме, че е възможно… (статичен шум) …реверсивно въздействие, но сме отрязани без доставки. Имаме сериозни загуби и недостиг на муниции, медикаменти и гориво. На север… (статичен шум) …степени на аномална активност, а на юг снайперисти разстрелват всеки, който се опита да… (статичен шум). …Дори и лейтенант Шчека! Пръснаха му черепа, докато… (статичен шум)… вдигнати ръце и открито лице.

Каквото е останало от охраната от Кордона още… (статичен шум), но съвсем скоро очакваме напълно да откачат. Старчето ни напусна с неговите сталкери. Не мога да… (статичен шум) …думите му – за това как рибата трябвало да напусне океана и да се адаптира към смъртоносната суша. Неколцина блестящи изследователи ги последваха към… (статичен шум).

…Мутанти, мутанти навсякъде. Излизаме само нощем, заради тях и проклетите снайперисти.

(статичен шум) …Бункер, където са правили бог знае какви експерименти с аномалии. Казват, че ние сме обречен вид и трябва да се присъединим към тях – или да паднем от куршумите на своите. Последно… (статичен шум)… за „Чистилището“, че доразработват адаптивните мутации. Комендантът побесня, но и от неговите… (статичен шум) …дезертирали.

Засега все още устояваме. Тераформациите се държат. Трябва да се справим, със или без доставки, защото… (статичен шум) …за науката са невероятни.

Ала светът трябва да знае.“

История

Подписах да ме пратят в Кордона, защото се надявах да доизкарам казармата. Три месеца служба, казаха, вместо оставащите ти девет, и си УВО. После два пъти ме отложиха, нямало хора. Дойде нов Комендант, полковник някой си, и обеща: скоро.

Само че се случи оная история с разширяването на Зоната и сега вече край, няма излизане.

Мутантите изнагляха. Започнаха да прииждат досами Бара. Наложи се да отстъпваме, изпукахме де що имахме патрони. Навъдили са се нови видове... Страшна работа.

Отблъснахме ги. Не ме е срам да призная, че се поизпуснах в гащите. Ако съдя по физиономията на лейтенанта, и той, ама смееш ли да го питаш.

Новият комендант ни събра колкото бяхме останали и ни подхвана: патрул до главния Портал, до втория, до тераформациите. Централният вход беше погълнат от Зоната, но Коменданта някак успя да се свърже по радиото. Смени си цвета на лицето три пъти, а накрая изръмжа, че нищо не били казали. Нищо, ама друг път.

С втория Портал беше по-добре, тераформацията държи, пък и пътем чопнахме от Поста сандъче с патрони за картечницата. Там, естествено, Зоната се беше разположила, жива душа нямаше, аномалии святкат... Ама ние - пак доволни. Има ли картечница, има живот.

В Бара е хаос. Сталкерите хленчат как не сме ги пазели от мутантите (как ли пък не!), учените се мотат с новата си играчка - някаква машинария за минаване през аномалии, дето й събират частите по цяла нощ из смъртоносните централни сгради...

Помогнахме им, хубаво, ама какво сме им донесли, те си знаят. А че не сме способни да различим суперкомпютър от разклонител, ние си знаем.

Те накрая го събраха де. Голям тежък сандък, пази от аномалии и всичко, ама не му стига тока или каквото там. Язък, че го направиха - ония от Чистилището ги издебнали и им го задигнали, гадовете, още в първия час на работа. Ще се разбереме с тях по-натам.

Лейтенанта ни представи нов сержант. Огромен тип, с броня, с машинарии по него. Има меч, носи полеви огнемет с една ръка. Само не знам отде му вярват на тоя, аз ги чух да се разправят - мислел си, че бил дошъл от бъдещето. Абе то верно в Зоната всеки си е малко... така, но ако вземе да откачи и да се развърти с това въоръжение, не ми се мисли.

Предупредиха ни, че мутантите са на път да завземат Съборетината. Не че я ползваме като база, те от Института с някакви сталкери още преди години са я терафор-каквото там, ама не можело да я оставим така. Потеглихме с всички оръжия - автомати, картечница, сержанта... Върнахме се на бегом, и то тия, дето имахме късмет. Боже, толкова страх не съм брал. ВСИЧКИТЕ бяха там. Толкоз чудовища накуп не съм и сънувал. А сега ме е страх да заспя.

Все пак Коменданта с Картечаря някак завзели и опазили Съборетината. Не е ясно как е станало това. Аз с очите си видях как му се нахвърлиха на Коменданта, чух писъците му, видях да го разкъсват. Вече не знам какво съм видял.

А и тези от Чистилището... Ясно, че разни откачалки са си налегнали парцалите и са отишли където им отърва. По-малко отрепки в Бара, по-добре.

Обаче напоследък ни напълзяха обратно. Ние само да говорим с Бармана. Ние само носим стока. Аз само да питам...

Някои от тях се навъртат въоръжени и доста самоуверени.

Стига се и до конфликти.

А Бармана не го смущава тая работа - нали търговийката си върви.

Наложи се да затегнем контрола с разрешителните за достъп. Пък и падат зеленички от тая работа, човещинка си е...

Хубаво е, че Коменданта нареди да разстрелят едни такива, та да се кротнат.

Всичките трябваше.

Ние колкото можем, изпълнявахме дълга си да защитаваме (понякога), да предпазваме от зловредни влияния (когато хванем някого), да слизаме до дълбините на Бункера, за да прочистим гнездата на мутантите (така де, по-скоро с идеята да докопаме една лента патрони).

Обаче и тия от Института си ги бива.

Те откриха оня ми ти Излъчвател, дето са го правили мутантите. Болна работа, едно със слепени мутри по него. Намерили начин да скалъпят бомба с артефакти, тъй че нещо си да му объркат теченията. Че и имали топките да я сложат. Кой за к'во учил... Абе, ако някога се измъкна от тая дупка, и аз ще уча. Сам ще уча, ако трябва, те така се прави.

Малцина от нашите посмяха да слязат надолу, до бившия изследователски център. Още по-малко се върнаха.

Аз бях с експедицията на Института, когато додрапаха до края на оня втория коридор и отвориха преградата. Има да сънувам ония мутантски яйца с лицата по тях, дето те следят с очи из стаята.

Обаче и на тях им намерихме цаката. Така де, биохимиците намериха. Химическа бомба, чиста работа.

Обаче всичките ни мъки и труд все нещо постигнаха. Дано неблагодарниците отвънка го признаят, щото ако не бяхме ние...

Видях стрелките - разпространението на Зоната е спаднало с 25% за последния месец, а масовата мутация с 45%!

Не че това е решаващо де. Ние имахме да компенсираме за вече настъпилото нарастване, а пък има и друго. Ония от Чистилището си правят каквото си знаят. Три пъти влязохме да ги "респектираме", с картечницата напред, в най-добрите традиции на спецоперацията, и пак не ги вразумихме.

По-късно, когато едно от чудовищата успя да залови сержанта и последвалата касапница най-сетне свърши, ксенолозите разпитаха каквото беше останало от проклетата твар. Не знам как я различаваха от опръсканите с кръв парчета от бронята на сержанта.

Така потвърдихме подозренията си, че мутантите имат вземане-даване с ренегатите.

Стана ясно, че сталкерите от Чистилището с лекота проникват най-страшните части на Зоната, до самото Златно кълбо. Пожелават си неща и кой знае, те може би се сбъдват.

Това, което ни засяга, е че с всяко желание Зоната се разширява.

Силата й нараства.

Тя дава...

...Но с даденото получаваш и неща, които не си пожелавал.

А междувременно ония ренегати събират из Зоната артефакти, гнусотии, генетични проби от такива неща, че още ми се гади.

Вярват си, че могат да контролират мутациите, че даже и да си мутират по собствено желание.

Някои жертви можеше да бъдат избегнати...

...Ако си давахме сметка, че ренегатите са в дружески отношения с мутантите.

При последната от проверките на Чистилището видяхме докъде са я докарали. Само по тяхна вина разпространението на Зоната е скочило с 52%, а масовата мутация с 58%!

Не ни стигат грижите с аномалиите, мутантите, ренегатите и измишльотините на нашите си учени, ами из Зоната броди някакъв... получовек, робот, метално чудовище с картечница. Разнася безумните си идеи из Зоната. Подбужда хората да посещават някакви... места със сбъркано време. Как му викаше доктор Ковалски - "хроноаномалии". Кара ги да крещят някакви странни неща на тия места "КОРПОРАЦИЯТА СЕ ЗАВРЪЩА!", "В ИМЕТО НА КОРПОРАЦИЯТА" и всякакви други такива откачени неща. Не знам каква е тая Корпорация, но в Института явно са наясно и са почнали да се тревожат. Нарастване на Хроно спиралата, казват, за последния период общо 36%, сумарно 44%. Чудя се какво ли би станало, ако стане 100%...

Ама ще я видим тая работа. Докато тия две ръце могат да държат оръжие, гадостите на Зоната няма да плъзнат в нормалния свят.

Резултати

• Нарастване на Зоната: -25% Стария бар, +52% Чистилището, общо във времето 72%

• Масова мутация: -45% Стария бар, +58% Чистилището, общо във времето 22%

• Хроноспирала: +10% Стария бар, +26% Чистилището, общо във времето 44%

• Стария бар: работещ преносим ZUV със запас от 3 х 15 минути (откраднат от Чистилището, неизползваем за тях); частичен прогрес към Зонална кибернетика.

• Чистилище: пълноценна защита на новия Бар, частичен прогрес към Доминация, напредък към Контролирана мутация.

Кадри от играта "Wind of Change"

Video: Georgi Alurkoff
Alurkoff Media